Lizalice uopšte nije tako teško napraviti. Zašto se ne biste okušali u ovom sa našim kulinarskim tutorijalom? A i klincima će biti zabavno da saznaju kako nastaju njihove lizalice.

Potrebno vam je: 1 šolja (250 ml) šećera, 1/4 šolje fruktoznog sirupa, 1/4 šolje meda ili javorovog sirupa, boja za hranu, 1/4 kašike ulja sa ukusom (lubenica, jagoda, limun), tanki štapići, modlice za lizalice (možete iskoristiti posudice od svećica), a možete upotrebiti aluminijumsku foliju.

Nauljite modlice ili foliju ako pravite lizalice nedoređenog oblika. Stavite ih na masni papir za pečenje na ravnu površinu.

U manjoj posudi na visokoj temperaturi pomešajte šećer, pola šolje vode, med (ili javorov sirup) i fruktozni sirup. Kuvajte dok smesa ne dosegne temperaturu od 150C, onda dodajte malo boje za hranu i ulje sa ukusom (nije obavezno). Nastavite da kuvate dok temperatura još malo ne poraste. Sipajte smesu u modlice i insertujte štapiće. Ostavite dok se u potpunosti ne ohlade i ne stegnu...

A sudeći po “sočnom” istraživanju koje je sproveo tim američkih naučnika, da bi se istopio samo jedan centimetar ovog slatkiša, potrebno je oko 1000 liza, a 2500 da bi ova mala poslastica nestala sa štapića. 

Do tada, možete ih nositi i poput modnog detalja u kosi... :) 

             P....S....fashion cvetna haljina, torba, narukvica br.1, narukvica br.2., narukvica br.3. i naočare.